Ehrlin Publishing var en av våra tidigaste betatestare, och dessutom en an de första att signa upp på en av våra betalplaner när vi lanserade plattformen publikt. Deras bakgrund och framgång, med miljoner sålda exemplar, är tätt sammankopplad till testläsning, så vi var naturligtvis nyfikna på vad de hade att säga om att använda sig av testläsare. Den här intervjun med redaktören Elin Westerberg är den första i en intervjuserie med förlagen och författarna som använder BetaReader.io i sitt dagliga arbete, så häng kvar för att få veta mer!

Berätta lite om Ehrlin Publishing. Vilka är ni och vad ger ni ut för litteratur?

– Ehrlin Publishing är ett litet förlag med stora ambitioner. Vi ger ut böcker som vi tror hjälper människor på något sätt, vilket gör att vi ofta hamnar inom områden som personlig utveckling, hälsa, psykisk ohälsa, mindfulness osv. Grunden i bokförlaget är de innovativa barnböckerna Kaninen som så gärna ville somna, Elefanten som så gärna ville somna och Traktorn som så gärna ville somna, av Carl-Johan Forssén Ehrlin som också är ägare till bokförlaget.

Hur viktigt (eller oviktigt) är testläsning för er utgivning?

– Eftersom vi vill att våra böcker ska väcka tankar och ofta inspirera till förändring, är det oerhört viktigt med testläsning. Det ger oss en möjlighet att innan publicering se att vi har landat rätt med manuset och ger en försäkran om att boken kommer att ge önskat resultat.

Hur många testläsare brukar ni använda er av i ett typiskt projekt?

– Ca 30–40 testläsare brukar vara lagom för att kunna se trender och få bra respons.

Vad letar ni främst efter när ni testar ett manus?

– Att vi har hittat rätt ton, stil och innehåll för målgruppen och att det inte finns några uppenbara misstag.

Fick ni några insikter från ert test på BetaReader.io som påverkade det slutgiltiga verket?

– Ja, framför allt fick vi bekräftat att saker som vi själva var tveksamma till faktiskt var något som läsarna uppmärksammade också. Det gav oss mer tillit till vår magkänsla och visade vilken riktning vi behövde förbättra manuset.

Vad är era bästa tips för förlag och författare som funderar på att börja använda sig av testläsare?

– Ta till dig av responsen, men kom också ihåg att det inte går att göra alla nöjda. Någon kommer att ha synpunkter som du inte håller med om, men när flera personer uppmärksammar samma sak är det troligtvis dags att förändra något.

Skulle ni rekommendera andra förlag / författare att använda BetaReader.io?

– Verkligen! Det är en lättanvänd plattform som sparar mycket tid än om man hade gjort testläsningen manuellt. Framför allt får man allting samlat, både data, kommentarer och e-postadresser som förenklar kommunikationen med testläsarna.


Ehrlin Publishing är ett svenskt förlag med internationell utgivning, känt för framgångar som Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsagaEn känsla av mig: Mindfulness för barn, och PeriMenoPower. De fastnade för BetaReader.io när de testade manuset för Jag dog och fick liv igen, som släpps på svenska i maj 2019.Facebook | Hemsida