Det har blivit den tiden på året igen. För “vanligare folk” är det bara grå november. Men för vem som helst med skrivardrömmar är det National Novel Writing Month. Hundratusentals skrivande människor världen över peppar varandra att skriva ett råmanus på 30 dagar. Är det ens görbart, undrar du kanske? (Svar: ja! 40-50000 deltagare “vinner” varje år). Men klarar du av det? Såklart du kan! Så här gör du:

1. Förbered dig genom att planera ett synopsis

Det är inte alla som älskar det här rådet, men faktum är att det är svårare att skriva dig in i återvändsgränder och slösa värdefull tid om du redan vet (typ) vad du ska skriva. Oktober kallas ofta för preptober, eftersom de mest erfarna NaNo-författarna använder den månaden för att förbereda sig inför den 1 november. Bland annat genom att skriva ett synopsis. Om du redan har en ganska bra idé av vilka vändningar och riktningar din berättelse kommer att ta så behöver du inte slösa tid på det under november.

2. Gör din research tidigt

Samma sak gäller för research. Om du har arbetat fram ett starkt synopsis i förväg så vet du innan du börjar skriva vad du inte vet, alltså behöver ta reda på. November kommer – om du inte har lyxen att jobba heltid med ditt manus – att vara ganska stressig. Att leta efter viktiga detaljer och saker som påverkar din berättelse under stress är ofta en dålig idé.

3. Skriv varje dag

Men skriv inte för mycket. 30 dagar av konstant skrivande kommer att vara tungt. Om du pressar på för hårt i början av månaden kanske du springer in i en vägg eller tar slut på skrivenergin innan du når i mål. 50000 delat på 30 är ~1,667 ord per dag, så sätt ett dagsmål som är lite högre, men inte för mycket högre än så. Ett bra dagsmål är ungefär 2000 ord. Om du lyckas hålla det kommer du att få fem dagar ledigt i slutet av månaden. Och om livet hamnar i vägen någon dag och förhindrar dig att skriva så behöver du inte hetsa ihop 4000 ord dagen efter.

4. Kom ihåg att det här bara är ett första utkast

Det svåraste med att skriva en bok är att komma i mål med det första utkastet. En hel roman, från början till slut. Och första utkast är alltid ganska dåliga. (Men det gör inget!) Ditt första utkast behöver inte bli perfekt (det är det du har december till). Dessutom kommer du, om du gjort ett bra förarbete, inte att behövs spendera december med att fixa felaktigheter och återvändsgränder, utan med att tajta till berättelsen.

5. Använd taggar för att behålla ditt flow

Om du har tur hamnar du då och då i ett underbart skrivflow, när orden bara väller ur dig. En fantastisk känsla, tills… den plötsligt avbryts. Det kan vara ett ord du behöver som ligger alltför långt bak på tungan, eller någon viktig faktabit, såsom vilka öppettider den lokala puben hade under hösten 1973. När det händer: stanna inte upp. Då riskerar du att döda skrivflowet, och det kan ta ett tag innan du hittar det igen. Lägg istället in en tagg (tex <FIXASEN>) där ordet eller öppettiden skulle ha varit, och fortsätt skriva. Sen kan du komma tillbaka och byta ut alla taggar när du redigerar efter att du vunnit NaNoWriMo!

Det var allt! Om du följer dessa fem gyllene regler kommer ingenting kunna ställa sig mellan dig och National Novel Writing Month-segern.